תביעה בגין הפרת חוזה – באילו נסיבות היא מוגשת?

חוזה הוא הסכם משפטי מחייב בין שני צדדים או יותר, שבו כל צד מתחייב לבצע או לא לבצע פעולה מסוימת. זהו מסמך המשמש ככלי להסדרת יחסים בין צדדים עסקיים ופרטיים כאחד, המגדיר בצורה ברורה את זכויותיהם וחובותיהם, ומסייע למנוע סכסוכים עתידיים.
כידוע, קיימים סוגים רבים של חוזים, כגון חוזה מכירה, חוזה שכירות, חוזה שירותים וחוזה עבודה. בכל סוג ובכל מקרה של הפרת חוזה, הצד הנפגע יכול לפנות לבית המשפט על מנת לתבוע את אכיפת החוזה או פיצויים. במאמר הנוכחי נרחיב על אפשרות זאת.

ליצירת קשר לחצו כאן 03-6058081

הפרה יסודית של חוזה

באופן כללי, ניתן לחלק את הפרות החוזה לשני סוגים עיקריים – הפרה יסודית והפרה רגילה (שאינה יסודית). הפרה יסודית של חוזה היא הפרה חמורה ובסיסית של תנאי יסודי בו לא ניתן להמשיך בקיומו של החוזה.

לרוב, מדובר בהפרה הגורמת נזק משמעותי ליכולתו של הצד הנפגע לממש את זכויותיו או ליהנות מהתמורה שהובטחה לו במסגרת החוזה. בנוסף, קשה או בלתי אפשרי לתקן את ההפרה או להחזיר את המצב לקדמותו. וכמובן שההפרה אותה גרם המפר פוגעת באמון ההדדי בין הצדדים, וקשה יהיה לחדש את שיתוף הפעולה ביניהם.

במקרים של הפרה יסודית, הצד הנפגע רשאי לבטל את החוזה באופן מיידי, כאילו לא נכרת מעולם. משמעות הדבר היא שחוזרים למצב שהיה לפני כריתת החוזה, וכל התחייבות הדדית בין הצדדים בטלה. בתוך כך, הצד הנפגע רשאי לתבוע מהצד המפר פיצויים בגין הנזק שנגרם לו כתוצאה מההפרה. פיצויים אלו יכולים לכלול, בין היתר, פיצוי בגין הוצאות שנגרמו, פיצוי בגין אובדן רווחים ופיצוי בגין עוגמת נפש.

בית המשפט הוא שיקבע אם ההפרה אכן יסודית, בהתאם לנסיבות המקרה הספציפי. במקרים מסוימים, קיימות הוראות חוק ספציפיות שעשויות לקבוע מה נחשב כהפרה יסודית.

הפרה רגילה של חוזה

בחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) התש"ל-1970, מוגדרת הפרה רגילה כ"מעשה או מחדל שהם בניגוד לחוזה". עם זאת, אין בחוק רשימה ממצה של הפרות רגילות, והקביעה האם הפרה מסוימת נחשבת להפרה רגילה או יסודית תלויה בנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה.
בכל מקרה, הפרה רגילה של חוזה היא הפרה של תנאי בחוזה שאינה הפרה יסודית. במילים אחרות, מדובר בהפרה פחות חמורה שניתן לתקן אותה בדרך כלל. למשל, ההפרה גורמת נזק קל יחסית ליכולתו של הצד הנפגע לממש את זכויותיו או ליהנות מהתמורה שהובטחה לו במסגרת החוזה. גם ניתן לתקן את ההפרה או להחזיר את המצב לקדמותו יחסית בקלות, והיא פוגעת פחות באמון ההדדי ביניהם.

ואולם גם במקרה של הפרה רגילה, הצד הנפגע רשאי לתבוע מהצד המפר פיצויים בגין הנזק שנגרם לו.
בתוך כך, לפני שהצד הנפגע יפעל לביטול החוזה או לתביעת פיצויים, עליו בדרך כלל לתת לצד המפר הזדמנות לתקן את ההפרה. משמעות הדבר היא לאפשר לצד המפר זמן סביר כדי לבצע את התחייבותו או לתקן את הפגם שנגרם.


תביעה על הפרת חוזה

הגשת תביעה בגין הפרת חוזה

כאמור, הפרת חוזה עלולה לגרום נזק משמעותי לצד הנפגע. במקרים כאלה, עומדת בפני הצד הנפגע האפשרות להגיש תביעה בגין הפרת חוזה כנגד הצד המפר. תביעה זו תאפשר לו לתבוע פיצויים בגין הנזק שנגרם לו כתוצאה מההפרה, ואף עשויה להביא לביטול החוזה.
כמובן שמומלץ להתייעץ עם עורך דין לפני הגשת תביעה על הפרת חוזה. עורך הדין יוכל לבחון את המקרה, להעריך את סיכויי ההצלחה של התביעה ולייעץ באשר להתנהלות המשפטית הנכונה. במידה ומחליטים על הגשת תביעה, השלב הראשון הוא איסוף ראיות כגון העתק החוזה, התכתבות בין הצדדים (דוא"ל, הודעות טקסט וכדומה), חשבוניות וקבלות, תמונות וסרטונים (אם רלוונטי), וחוות דעת מומחים (אם רלוונטי).
לאחר מכן, עורך הדין מנסח את כתב התביעה, שהוא מסמך משפטי המפרט את טענות התובע כנגד הנתבע. כתב התביעה צריך לכלול, בין היתר, פרטים אישיים של התובע והנתבע, תיאור עובדתי מפורט של המקרה, טענות משפטיות המבססות את תביעת התובע, וכן את הסעד מבוקש (פיצויים, ביטול החוזה וכדומה).

את כתב התביעה מגישים לבית המשפט המוסמך לדון בה, ולאחר מכן יתקיימו דיונים בהשתתפות התובע, הנתבע ובאי כוחם. במהלך הדיונים, הצדדים יציגו את טענותיהם ואת ראיותיהם בפני השופט. לאחר סיום הדיונים, השופט ייתן פסק דין שיקבע האם התביעה התקבלה או נדחתה, ומהו הסעד המגיע לתובע (אם התביעה התקבלה).

עם זאת, חשוב לציין שייתכן שהצדדים יגיעו להסכם פשרה במהלך ההליך המשפטי, ללא צורך בהכרעה שיפוטית. במקרים מסוימים, ייתכן שבית המשפט יורה על קיום הליך גישור בין הצדדים, במטרה להגיע לפתרון מוסכם מחוץ לאולם בית המשפט.

אילו סעדים עשוי בית המשפט לקבוע?

במקרה של הפרת חוזה, בית המשפט רשאי לקבוע מגוון סעדים לטובת הצד הנפגע. הסעדים האפשריים תלויים בנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה, בחומרת ההפרה ובהתאם להוראות חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) התש"ל-1970. להלן עיקרי הסעדים האפשריים:
  • קביעת הפרת החוזה: בית המשפט יקבע שהצד המפר הפר את החוזה.
  • אכיפת החוזה: בית המשפט יורה לצד המפר לקיים את התחייבויותיו החוזיות.
  • ביטול החוזה: בית המשפט יבטל את החוזה, כאילו לא נכרת מעולם.
  • פיצויים: בית המשפט יפסק פיצויים לטובת הצד הנפגע בגין הנזק שנגרם לו כתוצאה מההפרה. תביעה כספית הפרת חוזה עשויה להוביל לפיצויים הכוללים, בין היתר, פיצוי בגין הוצאות שנגרמו, פיצוי בגין אובדן רווחים ופיצוי בגין עוגמת נפש.
  • פיצויים מוסכמים: במקרים מסוימים, הצדדים עשויים לקבוע מראש בחוזה סכום פיצויים מוסכם שישולם במקרה של הפרה.
  • השבה: בית המשפט יורה לצד המפר להשיב לצד הנפגע את כל מה שקיבל ממנו במסגרת החוזה או לצד המבקש לבטל את החוזה להשיב את מה שקיבל.
  • צו מניעה: בית המשפט יכול להוציא צו מניעה האוסר על הצד המפר לבצע פעולות מסוימות, העלולות להפר את החוזה או לגרום נזק נוסף לצד הנפגע.
  • צו עיקול: בית המשפט יכול להוציא צו עיקול המאפשר תפיסת נכסים של הצד המפר, על מנת להבטיח את קיום חיוביו החוזיים.

לקבלת ליווי משפטי להפרת חוזה

מומלץ לפנות לעורך דין כבר בשלבים המוקדמים של טיפול במקרה, וחשוב לשמור על כל המסמכים והראיות הרלוונטיות להפרת החוזה. יש לזכור כי הגשת תביעה בגין הפרת חוזה היא תהליך משפטי מורכב הדורש ידע משפטי וניסיון, ומומלץ לוודא שאתם פונים אל עורך דין מנוסה בתחום דיני החוזים, על מנת להבטיח את זכויותיכם ולמקסם את סיכויי ההצלחה של התביעה.
למשרדנו ניסיון רב בתחום המסחרי והאזרחי, ובפרט בכל הקשור לדיני חוזים. אנו נלווה אתכם לכל אורך הדרך, החל במתן ייעוץ משפטי, דרך פניות אל הצד המפר ודיונים עימו, ועד להגשת תביעה וייצוגכם בפני בית המשפט במידת הצורך.

לפרטים נוספים ולקבלת ליווי משפטי, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפונים 03-6058081 ו- 050-9786675.

מקדם אתרים
דף הבית טלפוןwaze פייסבוק