פריסת חוב מזונות בפשיטת רגל
הסכום נקבע על פי גורמים שונים וסיבות שונות. אך מה קורה במקרים בהם החזרת חוב מזונות גוררת אחריה מצב כלכלי בעייתי עד לכדי קריסה כלכלית של משלם החוב?
עדכון החוק בספטמבר הקרוב
עד לחודש ספטמבר השנה (2018), הוגדר שהגוף היחיד אשר מוסמך בפריסת חוב מזונות לתשלומים הוא בית המשפט שפסק את ההחלטה על גובה המזונות- בית המשפט לענייני משפחה. החל מחודש ספטמבר השנה גם רשם הוצאה לפועל יקבל הרשאה להחליט לפרוס חוב מזונות בפשיטת רגל, ולא רק בפנייה לבית המשפט לענייני משפחה כפי שהיה נהוג בעבר.
איך מגדירים מחדש מצב כלכלי של הגרוש
ההחלטה על פריסת חוב מזונות בפשיטת רגל מתקבלת אחרי בחינה מלאה של בית המשפט לענייני משפחה או רשם ההוצאה לפועל, של מצבו של החייב .
החוק הנוכחי מגדיר שעל בעל החוב להחזיר את המזונות כפי שסוכם והוחלט בבית המשפט. במידה ובעל החוב אינו יכול לפרוע את חובו, יש לו זכות לבקש הערכה למצבו הכלכלי על ידי הגופים המשפטיים ולהגדיר מחדש את צו התשלומים על סמך הממצאים המתקבלים.
גובה המזונות נקבע על פי הערכת מצבו הכלכלי של בעל החוב לצד בחינת מצבה הכלכלי של האישה והצרכים שלה ושל ילדיה. בית המשפט לא לוקח בחשבון מקרים כמו פיטורין של הגרוש ממקום עבודתו, שינוי מצבו הכלכלי בהתאם לשכר מעודכן וכולי.
החוק מגדיר רמת קיום אנושית מינימלית שמכריחה את הבעל החוב לשלם את חובו גם אם ההחזר מקשה עליו.
באיזה תנאים יתאפשר לפרוס את החוב
במקרים חריגים כמו פיטורין או שינוי מצבו הכלכלי של בעל החוב, בוחן הגוף המשפטי את המצב מחדש ובודק האם החזר החוב עתיד לגרור את הגרוש לקריסה כלכלית עד לכדי אי יכולת קיום עצמית.
במצב כזה, גם נקיטת הליכים משפטיים כנגד בעל החוב עד לכדי הוצאה לפועל, מאסר וכו', לא יכולים לגרום לחייב לשלם את חובו, ואף סיכוי גבוה כי יחמירו את מצבו (הן הכלכלי והן הנפשי). על כן, בית המשפט מאפשר לבחון אפשרות לחלק את החוב לתשלומים כך שגם בעל החוב יוכל לחיות בתנאי חיים נורמליים, וגם גרושתו וילדיו יוכלו לקבל את ההחזר בגובה הגיוני שיכול לשרת אותם.
התהליך המשפטי מורכב ודורש היכרות מעמיקה עם הנושאים השונים ושליה בשפה עם הגופים המשפטיים שלוקחים חלק – הוצאה לפועל, בית המשפט לענייני משפחה, ובמקרים חריגים בית משפט מחוזי. ועל כן , יש לראות באמור לעיל הסבר כללי ולא ייעוץ משפטי.
לפרטים נוספים, ניתן לפנות לעו"ד אייל אשכנזי